REGULAMENTUL
Concursului școlar, naţional “Natură & Oameni”
Concursul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara
Organizatori: Asociația Rangerilor din România, Administrația Parcului Național Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului
Prezentarea destinată concursului poate fi găsită aici.
Este permisă copierea/salvarea fișierului pps.
1)Obiectivul concursului: promovarea imaginii Parcului Naţional Retezat şi a profesiei de ranger, în rândul elevilor.
2)Tema concursului: crearea de producţii artistice având ca subiect Parcul Naţional Retezat și munca rangerilor din parcurile naționale și naturale/geoparcuri.
3)Participanţi: copii şi tineri 5-17 ani (învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal), indiferent de gen, etnie, religie sau naționalitate.
4) Secţiuni:
4.a) Secțiunea „De-aș fi ranger…”; creaţie literară (poezie, proză)
4.b) Secțiunea „Ce ocrotim în Retezat”; grafică (desen, pictură, colaj, etc);
5) Detalii:
Se poate participa la una sau mai multe secţiuni.
5.a. Secţiunea creaţie literară- compunerea unei poezii sau a unui fragment scurt de proză având ca subiect munca rangerilor. Participanții trebuie să răspundă la întrebarea Ce-aș face eu dacă aș fi ranger într-un parc național/natural/geoparc din România?
Dimensiuni maxime text: o pagină A4 portrait (datele de contact pot fi scrise pe pagina 2), font Arial, mărime 12 sau scris citeț de mână.
5.b. Secţiunea grafică- lucrările vor avea format A4 (29,7/21cm) sau A3 (42/29,7cm) landscape sau portrait. Lucrările pot fi executate în orice tehnică și vor reliefa valorile naturale ale Parcului Național Retezat.
5.d. O lucrare poate fi realizată de către o echipă alcătuită dintr-un elev și un îndrumător* adult a cărui contribuție nu poate fi mai mare de 50%.
Pentru informații despre rangeri și Parcul Național Retezat, accesați: www.ranger.ro, www.retezat.ro si http://www.facebook.com/rangeriidinromania.arr
6) Modul de expediere: Pe plic și/sau în subiectul mesajului e-mail se va scrie: Concursul „Natură & Oameni”
6.1. lucrările vor fi trimise prin poştă sau curier sau vor fi aduse la adresa de la pct.8;
6.2. producţiile literare vor fi trimise și prin e-mail, in format .doc sau .pdf la adresa asociatia_rangerilor_ro@yahoo.com
7) Important!
7.1. Ca să fie acceptată, fiecare lucrare va fi însoţită de următoarele informaţii scrise: titlul lucrării, numele şi vârsta autorului, datele de contact ale elevului (adresă poştală completă, tel., e-mail), numele şi datele de contact (tel. e-mail) ale îndrumătorului elevului, numele şi datele de contact ale unităţii de învăţământ (adresa poştală completă, tel, fax, e-mail).
7.2. Un cadru didactic va expedia cel mult 15 lucrări/ secțiune.
8) Termen limită şi adresă pt. expediere:
Lucrările vor fi expediate la ARR până în data de 30 aprile 2015 (data poștei).
Destinatar: Asociația Rangerilor din România, loc. Nucșoara, nr. 284, com. Sălașu de Sus, jud. Hunedoara, cp 337423,
9)Respingerea lucrărilor: nerespectarea acestui regulament, duce la respingerea lucrării.
10) Premii: participarea la o tabără Junior Ranger în Retezat, în anul 2015, obiecte outdoor utile și premii surpriză. Premiile concursului, în valoare de 5700 lei, sunt oferite din bugetul proiectului ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul este implementat de către Asociația Rangerilor din România și Administrația Parcului Național Retezat.
11) Jurizarea: menţionăm faptul că lucrările vor fi evaluate de un juriu complex şi competent, ale cărui hotărâri vor rămâne definitive, neputând fi contestate.
11) Acceptarea termenilor şi condiţiilor: considerăm că, prin participarea la acest concurs, sunt accepate de către participanţi condiţiile impuse prin acest regulament.
Rezultatele concursului vor fi publicate pe saiturile: www.ranger.ro si www.retezat.ro
Granturile SEE (EEA)
Prin granturile SEE, Islanda, Liechtenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro
Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro
Informații despre ARR și activitatea rangerilor: Mihai Gligan, mgligan@yahoo.com; Alin Ivașcu, zmeuderetezat@yahoo.com; www.ranger.ro, Facebook: Rangerii din Romania Arr, Retezat Natura- Oameni
Asociația Rangerilor din Români (ARR), înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.
Informaţii suplimentare:
Florina Crişan
coordonator proiect
asociatia_rangerilor_ro@yahoo.com
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția granturilor SEE 2009-2014.
Material editat de Asociația Rangerilor din România; august, 2014
*Indrumarea adultului se refera la calauzirea, orientarea copilului pentru realizarea unei lucrari: alegerea sectiunii, stabilirea subiectului lucrarii si a tehnicii de lucru, consiliere in realizarea lucrarii, etc. Ca sa poata face asta, ar fi de preferat sa vada impreuna prezentarea concursului (slide-urile cu imagini 4-43) si apoi sa hotarasca ce vor sa faca. De exemplu: sa deseneze un peisaj din Retezat, o planta, un animal, etc (poate fi una din imaginile din prezentare sau o alta imagine din Retezat); sa scrie un text despre rangeri (ce ar face el, copilul/adolescentul, ca sa apere parcurile -Retezatul sau alte zone protejate).
Indrumatorul poate sa verifice si sa corecteze greselile din textul scris de copil, sa-l scrie la calculator daca copilul e prea mic, sa aiba grija ca lucrarea sa cuprinda toate elementele de identificare cerute prin regulament, sa expedieze lucrarea.
Adultul (cadru didactic/membru al familiei…) poate ajuta prescolarul/elevul sa traseze conturul desenului sau/si sa aleaga culorile/materialele.