Este un traseu în circuit; intrarea pe traseu se face de la Centrul de vizitare Nucșoara (com. Sălașu de Sus, Hd).
Se pot alege două variante: cea scurtă merge pe lângă satul Mălăiești, iar cea lungă include și vizitarea Cetății Mălăiești.
Merită să citim ce ne spune Ciprian Iancu în articolul de mai jos.
Tainele pădurii, descoperite de copii la poalele Retezatului
autor Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei
C
Un nou traseu tematic a fost inaugurat recent în Ţara Haţegului. Oficial se numeşte „Pădurea şi omul”. Un nume neoficial nu are încă, dar s-ar putea să primească unul, aşa cum s-a întâmplat şi cu traseul existent în aceeaşi zonă, până nu demult „traseul enigmelor”, sau „traseul lui Fram”, după numele câinelui mare şi alb care însoţea grupurile de turişti.
Noul traseu tematic dintre Nucşoara şi Mălăieşti este şi mai scurt şi mai uşor de parcurs decât „vechiul” traseu al enigmelor. Acesta din urmă a fost desfiinţat după ce panourile informative au fost deteriorate, în apropierea lui s-a reactivat un observator de vânătoare şi, mai mult, a mai apărut şi o stână cu o droaie de câini.
De la Centrul de Vizitare Nucşoara, se urmează drumul principal preţ de 300 de metri după care apare primul panou informativ. Apoi traseul merge, practic, pe un drumeag de ţară şi trece pe la alte trei panouri cu informaţii despre pădure care mai de care mai interesante, dar prezentate pe înţelesul celor mici. În plus, fiecare panou are câte o ghicitoare al cărei răspuns poate fi aflat dând la o parte o „bulină” mare care-l acoperă. Astfel copiii sunt învăţaţi să facă diferenţa dintre un brad şi un molid, sau află, de exemplu, că în insula Marii Britanii, nu mai există lupi de 300 de ani, din cauza intervenţiei brutale a omului în echilibrul natural. Pe traseu, grupurile de copii au câteva popasuri şi pentru jocuri, iar spre finalul acestuia, dacă nu sunt foarte obosiţi, pot vizita şi Cetatea Mălăieşti. În funcţie de cât de interesaţi sunt cei mici de informaţiile de pe traseu, parcurgerea acestuia durează între două şi patru ore.
Realitate vs. Internet
În anii ’90, părinţii reclamau televizorul ca principalul duşman al unei copilării active şi cu adevărat educative. Acum televizorul a rămas în aceeaşi „categorie”, dar este „însoţit” de Internetul ce a ajuns pe telefoanele inteligente şi pe tablete. „Am vrut să facem un asemenea traseu pentru că am constatat că există o grămadă de preconcepţii greşite despre pădure şi rolul său. Copiii pot vedea pe planşe diferenţa între o pădure exploatată iraţional şi una exploatată aşa cum ar trebui. Văd, în fapt, şi cum se regenerează pădurea şi li se explică şi de ce este ea foarte importantă pentru viaţa noastră a tuturor. Am avut recent un grup de copii din Timişoara. Când a venit vorba de lupi şi de faptul că în Marea Britanie lupii au dispărut, un băiat spunea «Păi da, că acolo se transformă-n vârcolaci şi de-aia nu mai sunt» şi chiar era convins de asta. O fetiţă trăgea cu degetul pe tulpina unui mesteacăn şi spunea «Uite, au vopsit copacii cu alb, dar vopseaua nu se ia deloc». Atât copiii cât şi adulţii află lucruri pe care nu le ştiau şi pe care, din păcate, nu le caută unde trebuie pe Internet, pentru că sunt mereu distraşi de altceva”, spune Florina Crişan, coordonatorul proiectului. Traseul a fost pus la punct de Asociaţia Rangerilor din România şi Administraţia Parcului Naţional Retezat.
Traseul a fost realizat în cadrul proiectului ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.