Convietuire durabila om-natura in Retezat N si comunitatile limitrofe

Finantator: Granturile SEE 2009-2014, Fondul ONG in Romania / 2009-2014 SEE Grants, Romania NGO Fund
Date:sep 28, 2014

sigla-ro

pnretezat

Asociația Rangerilor din România (ARR), în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Asociația Rangerilor din Islanda, implementează proiectul ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”.

Proiectul este finanțat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanțării nerambursabile este de 128035 de euro.

Operatorul Fondului ONG este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, pentru Componenta 3- Dezvoltarea durabilă.

Obiectivul proiectului

Obiectivul general al proiectului este sprijinirea dezvoltării durabile şi îmbunătăţirea stării mediului în ariile protejate din România, prin implicarea comunităţii şi parteneriate. Perioada de implementare este mai 2014- aprilie 2016.
”Obiectivele proiectului sunt destul de ambițioase. Ne interesează foarte mult programele gândite pentru oamenii din zonă; să-i facem să devină prietenii ariilor protejate, să nu vadă în Parc un dușman care nu-i lasă să facă tot felul de lucruri. E important ca oamenii să înțeleagă de ce, într-o zonă protejată, nu este permis să faci orice-ți trece prin cap”, spune Florina Crișan, coordonatorul proiectului.

Locul de desfășurare

– local:  partea nordică şi centrală a Parcului National Retezat şi teritoriul comunelor Sălaşu de Sus și Râu de Mori. Acestea sunt situate în depresiunea Haţegului, în nordul Parcului Naţional Retezat, judeţul Hunedoara.
– naţional:  unele  dintre activităţile  proiectului  vor avea acoperire  şi vor aduce beneficii la nivel de ţară, ex. concursul școlar național.
– internaţional:  Islanda.

Problemele

identificate sunt: degradarea stării mediului, eco-turism slab dezvoltat, promovare insuficientă a zonei proiectului și conștientizare și educație de mediu care pot fi îmbunătățite prin acțiuni dedicate.

Grupurile ţintă

vizate prin proiect sunt: membrii ARR, administraţii/custozi ai 22 de arii protejate,  artizani+comunităţi locale, elevi/cadre didactice din Ro, turiști, factorii interesați din zona proiectului, iar beneficiarii vor fi  comunitatea, turiştii/vizitatorii parcurilor naționale și naturale din România, autorităţi locale/guvernamentale, operatori turistici.

Activitățile proiectului

sunt, pe scurt:
– instruirea unui număr de 44 de rangeri din ariile protejate românești;
– crearea unui corp de rangeri voluntari, din rândul comunităților vizate de proiect;
– monitorizarea zonei proiectului cu rangerii ARR însoțiți de rangerii voluntari;
– protejarea plantelor și a speciilor rare de fluturi de zi din Fânațele cu narcise, prin implicarea tinerilor și a locuitorilor zonei în activități educative, pe bază de voluntariat și de producere a unor replici de narcise, care să fie dăruite celor care nu distrug florile;
– promovarea zonei prin tipărirea: albumului Parcul Național Retezat, cu sprijin din partea National Geographic; unei brosuri cu atracțiile turistice din Retezat și Țara Hațegului și unui pliant cu traseele tematice din zonă.
– organizarea de ateliere pentru învățarea unor tehnici handmade de producere de suveniruri;
– programe și activități educative cu copiii și tinerii la nivel local/național: ”Natura pentru copii” (tabere Junior Ranger), ”Conviețuim cu natura”, concursul școlar național ”Natura&Oameni”, marșuri ecologice, programul ”Adoptă un râu”;
– schimb de know-how cu Asociația Rangerilor din Islanda;
– acțiuni menite să îmbunătățească capacitatea organizațională, precum și transparența și vizibilitatea ARR:   adunări generale, secțiune dedicată proiectului pe saitul ARR,
– organizarea Zilei Internaționale a Rangerilor.

Rezultatele

așteptate ale proiectului sunt: cetăţenie participativă, parteneriate eficiente, dezvoltare durabilă, protecţie crescută a biodiversităţii în PNR + Fânaţele cu narcise și în 22 de parcuri naționale și naturale, eco-turism la un nivel crescut, watchdog de mediu local/naţional, dezvoltarea capacităţilor ARR.

Informații suplimentare

– despre proiect: asociatia_rangerilor_ro@yahoo.com
– despre Asociația Rangerilor din România: www.ranger.ro , www.facebook.com/rangeriidinromania.arr, Mihai Gligan – președinte, mgligan@yahoo.com;
– despre Parcul Național Retezat: www.retezat.ro, Zoran Acimov – director PNR, zoran@retezat.ro și Claudia Danău – biolog, claudia@retezat.ro.

– Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
– Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG – România, accesațiwww.fondong.fdsc.ro

Despre Granturile EEA

Prin granturile EEA și granturile norvegiene, Islanda, Liechtenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Cele trei țări cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul pentru Spațiul Economic European.
Pentru perioada 2009-2014, valoarea granturilor EEA și norvegiene este de 1,79 mil de euro. Granturile sunt puse la dispoziția ONG-urilor, cercetării și instituțiilor academice, precum și sectorului public și privat din 16 state europene. Este o cooperare transfrontarieră cu entitățile statelor donatoare și activitățile vor fi implementate până în 2016.
Principalele arii de suport sunt: protecția mediului și schimbările climatice, cercetarea și școlarizarea, societatea civilă, sănătatea și tineretul, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întrega răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.