Un grup de 12 copii din comunele Salasu de Sus si Rau de Mori au invatatat despre Parcul National Retezat si munca rangerilor, in perioada 11-17 august, 2014.
Asociatia Rangerilor din Romania (ARR) si Administratia Parcului National Retezat (APNR), au început în august programul ”Natura pentru copii”. Aceasta presupune sa-i inveti pe copii sa respecte si sa protejeze natura, nu intr-o sala de clasa, ci chiar in mijlocul naturii.
Micii beneficiari sunt elevi de scoala primara si gimnaziu, cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani.
Copiilor le-a placut acest fel de ”scoala altfel” si-si doresc sa revina anul viitor. ”Predarea” lectiilor se face intr-un mod nonconformist si distractiv. De exemplu, au invat sa se orienteze pe teren folosind harta si busola. Dupa asta au plecat sa caute comorile. Cufere cu banuti ”de aur” au fost ascunse pe teren, iar ei, folosind indiciile de pe harta, au pornit la vanatoare.
Acum stiu mult mai multe despre Parcul Național Retezat unde au fost in excursie. Nu s-au plictisit deloc fiindca: au invatat sa se catere, sa acorde primul ajutor, au refacut un traseu senzorial, au invatat despre istoria locului la Cetatea Malaiesti, au identificat urme de animale si, mai ales, au aflat ce presupune munca rangerilor.
”Nu este prima data cand organizam astfel de activitati. Incepand cu 2003, am tot lucrat cu copiii, mai ales in tabere Junior Ranger. Se creeaza niste legaturi extraordinare intre oameni, care nu se desfac nici dupa ani si ani. Ei devin neconditionat prietenii si sustinatorii parcurilor fiindca stiu ce inseamna asta” spune rangerul Alin Ivascu.
Mihai Gligan, presedintele Asociaţiei Rangerilor din Romania adauga ca ”Avem mare noroc cu Fondul ONG care ne da posibilitatea sa ajutam si sa-i invatam pe copiii din zona nordica a Retezatului. Programul Natura pentru copii e inclus in calendarul de activitati, al proiectului Convietuire durabila om-natura in Retezat N si comunitatile limitrofe. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.”