La mijlocul lunii octombrie, la poalele Retezatului, în satul Nucșoara, s-au adunat 15 oameni doritori să ajute Retezatul, ca rangeri voluntari. Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și-au unit forțele pentru a organiza un curs intensiv pentru ei.
Majoritatea cursanților provine din zonele limitrofe parcului. Șapte dintre cursanți sunt foști rangeri juniori. Interesant e că unii au devenit rangeri juniori în 2004, iar alții după 10 ani, în 2014. Vor să devină rangeri voluntari, atât primii absolvenți, cât și rangeri juniori ”nou-nouți”, cu o vechime de doar două luni.
Îi avem aici și pe gemenii Flaviu și Victor Navratil, foști rangeri juniori, pe care cu mare greutate îi putem deosebi. Gemenii sunt hotărâți să ajute Retezatul, cot la cot cu rangerii parcului. Chiar dacă urmează o facultate cu profil tehnic, dragostea pentru munte a rămas. Ne bucurăm să vedem că sămânța sădită cu ani în urmă, a încolțit și se dezvoltă frumos.
Lectorii de la Propark, specializați în cursuri pentru arii protejate, au metode de predare neconvenționale, interactive și distractive. Cursanții sunt mereu provocați să gândească, să vină cu idei și soluții pentru problemele care pot apărea în parc. Studiile de caz se îmbină cu jocuri de roluri, la care participă toată lumea. Nimeni nu se plictisește. Vor urma lecțiile practice pe teren, iar apoi munca efectivă alături de rangerii parcului.
”În Retezat, fiecare ranger are în grijă câte 3.800 de hectare. Sperăm că, având ajutoare, se va putea acoperi mai eficient zona arondată fiecărui ranger. Ne bucurăm că s-au înscris la curs oameni inteligenți și entuziaști. Beneficiul este de ambele părți: cursanții capătă experiență în muncă și-și îmbunătățesc CVurile, iar Retezatul se bucură de o mai bună protecție.” Mihai Gligan, președinte ARR.
Cursul e inclus în calendarul de activități al proiectului ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”. Proiectul este finanțat, prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale despre Fondul ONG în România, accesați www.fondong.fdsc.ro
Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro
Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.
www.ranger.ro, www.facebook.com/rangeriidinromania.arr, http://www.facebook.com/profile.php?id=100007935105131&sk=about§ion=bio