Sunt din ce în ce mai puține narcise în Țara Hațegului, la Sălașu de Sus, așa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani.
Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat (APNR) se implică în protejarea Fânețelor cu narcise, aplicând o modalitate inedită.
“Îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, narcisele erau dese ca spicele în lan și păreau valuri albe, în bătaia vântului. Tare frumos era!”spune Marin Alb, colegul nostru ranger, născut la Nucșoara, în apropierea poienii unde cresc narcisele sălbatice.
Numărul narciselor descrește încet, încet, începând cu anii ’80, așa că nu putem afirma că Festivalul narciselor ar fi cauza. Festivalul este un bun prilej de a vorbi cât mai multor oameni despre protejarea poienii. Dacă nu se găsesc cauzele reale ale acestei descreșteri și nu se iau măsuri, o să ramânem doar cu amintirea narciselor, pastrată în folderele cu fotografii. Fără mireasma lor inconfundabilă!
Victime colaterale, pe pajiște
Puțini se gândesc că, pe lângă narcise, suferă și fluturii care sunt călcați, din greșeală, de către oameni. Potrivit specialiștilor entomologi Lorena Apachiţei şi Dan Palcu „când temperatura scade sub 180 C, cei mai mulți dintre fluturi încetează să zboare și cad paralizați în iarbă. De multe ori, un loc banal, cum ar fi o fâneață, este o adevărată tabără de fluturi. ” Considerăm ca este esenţial ca vizitatorii veniţi la Festivalul narciselor să fie îndrumaţi să se oprească la limita poienii, fără a se aventura prin mijlocul acesteia, unde fluturii devin victime sigure.
”Mai exista o potențială victimă, în afară de fluturii de zi Papilion machaon, Apatura ilia, Plebejus argus, Hamearis lucina. Aceasta e specia endemică Peucedanum rochelianum care poate să dispară dacă e călcată în picioare.” afirmă Claudia Danău, biolog-ecolog la Parcul Național Retezat.
Podoabe handmade pentru salvarea plantelor și fluturilor
Asociația Rangerilor din România a pregătit mai mult de 200 de podoabe handmade, sub formă de narcisă. Broșe, cercei, inele și șnururi cu pandantive vor fi dăruite de rangerii de la Administrația Parcului Național Retezat și voluntarii ARR. Fiecare obiect este unicat, făcut cu mâna, petală cu petală. Beneficiarii sunt copiii care renunță să culeagă flori din poiană și-și conving părinții să facă și ei asta.
Azi mergem la școală să-i ajutăm pe copiii din Sălaș să facă daruri pentru cei ce vin la Festivalul narciselor. Doar, doar, i-or convinge să renunțe să rupă florile din poiană! În locul unei narcise care, fără apă, se ofilește în două ore, duminică, la sediul Parcului Național Retezat, puteți primi o narcisă facută de mâinile copiilor. Atelierele de lucru sunt organizate de Școala din Sălașu de Sus și Asociația ”Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală”.
Asociația Rangerilor din România, organizație nonguvernamentală, apolitică, a luat ființă în anul 1996 din inițiativa unui grup de reprezentanți ai unor organizații neguvenamentale, al căror principal obiect de activitate îl reprezintă protecția patrimoniului natural. Scopul ARR este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate. www.ranger.ro
Activitățile ARR, pentru protejarea Fânețelor cu narcise, sunt o componentă a unui proiect mai amplu numit ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și zonele limitrofe”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 , în cadrul Fondului ONG în România, derulat prin FDSC www.fdsc.ro și Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc www.repf.ro/
Informații suplimentare
Despre activitatea ARR: Mihai Gligan, președinte ARR, mgligan@yahoo.com
Despre activitățile din proiect: Florina Crișan, coordonator proiect SEE, asociatia_rangerilor_ro@yahoo.com,