Învățăm la fața locului
Rangerii români împărtășesc experiența lor privind reintroducere în sălbăticie a unor specii de animale, managementul carnivorelor mari și al conflictelor cu oamenii
În ultima decadă a lunii martie, în zona Rusca Montană, munții Tarcu, a avut loc un training internațional organizat de Federatia Europeană a Rangerilor (ERF) și Asociația Rangerilor din România (ARR).
La eveniment au participat Ilan Yeger, Michael Großmann, Borja Diaz și Wiebke Bomas (ERF) și rangeri veniți din: Islanda, Germania, Franța, Austria, Suedia, Ucraina, Israel, Spania, Ungaria, Moldova, Croația și România.
Tema principală a trainingului a fost coexistența oamenilor cu animalele sălbatice.
De remarcat că instructori la acest training au fost rangeri din România, care au lucrat/lucrează în programe privind reintroducerea în sălbăticie a zimbrilor, monitorizarea carnivorelor mari (urs, lup, râs) și reducerea conflictelor dintre comunitați și animalele sălbatice.
Din partea română au avut prezentări* reprezentanți ai: Asociației Rangerilor din România, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, WWF România, Rewilding România, Conservation Carpathia, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
O contribuție importantă la reușita acestei întâlniri și-au adus rangerii din parcuri naționale/naturale susținute de Romsilva: Lunca Mureșului, Gradiștea Muncelului – Cioclovina, Retezat, Piatra Craiului.
Activitățile teoretice din sală au fost combinate cu vizite și exercitii practice pe teren** Acestea au fost cu adevărat utile oaspeților care au avut prilejul să observe ”pe viu” animalele care au făcut obiectul proiectelor și să interactioneze cu membri ai comunităților locale din zona sud-vestică a Carpaților românești. În ieșirea pe teren din munții Țarcu, unde se desfășoară un mare proiect de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie, conduși de rangerii locali de la WWF și Rewilding Romania, participanții au mers pe urmele zimbrilor și ale urșilor. Oaspeții străini au apreciat calitatea peisajului si a habitatelor prielnice atât gazduirii celor peste 180 de zimbri care trăiesc liberi în zonă, cât și coexistenței populației locale cu zimbrii și cu carnivorele mari.
REZUMAT ACTIVITĂȚI
*Prezentări 26 – 28 martie
-Cuvânt de bun venit și prezentarea Asociației Rangerilor din România (ARR) – Mihai Gligan, președinte ARR și Florin Hălăștăuan, CC ARR;
-Ariile naturale protejate din România – Mihaela Năstase, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate;
– Introducerea zimbrului în sud-estul Carpaților, impact, soluții pentru comunitățile locale etc – Matei Minculescu, ranger WWF ;
– Soluții și metode de intervenție în situații de conflict, în zona de reintroducere a zimbrilor – Cătălin Josan, ranger Rewilding Europe, Romania;
-Coexistența comunităților locale cu carnivorele mari, metode de reducere/rezolvare a conflictelor (de exemplu, folosirea gardurilor electrice și a câinilor specializați pentru paza turmelor) – Radu Popa, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina;
-Rezolvarea conflictelor între comunitățile din ariile protejate și urși/lupi – Laviniu Terciu, ranger Parcul Național Piatra Craiului și Bogdan Sulica, ranger Conservation Carpathia;
-Rangeri voluntari în Republica Moldova – Ion Gavgaș si Maria Gurscaia, Asociația Rangerilor Voluntari din Moldova
**Instruiri și vizite pe teren
26 mart: vizită ghidată pe teren, observare exemple și soluții pentru rezolvarea conflictelor create de existența zimbrilor liberi – Cătălin Josan și ghizi locali WWF;
27 mart: activitate practică de găsire și urmarire a zimbrilor, zona Râului Alb, munții Țarcu. Vizită la Armeniș și întâlnire cu comunitatea locală, produse tradiționale.
28 mart: schimb de experiență cu rangerii de la Parcul Natural Porțile de Fier, Centrul de vizitare Orșova; călătorie cu vaporul în Clisura/Defileul Dunării.
CONCLUZII
România deține o faună bogată, în ecosisteme echilibrate deoarece în România carnivorele mari nu au fost eradicate, cum s-a întâmplat în alte țări.
Expertiza rangerilor români privind reintroducerea zimbrului și managementul carnivorelor mari este recunoscută pe plan internațional, fiind extrem de valoroasă pentru viitoarele proiecte europene din acest domeniu.
Pe lângă tematica trainingului, rangerii din toată Europa au învățat unii de la alții: de la curajul voluntarilor din Moldova, până la situația rangerilor din zonele de conflict Ucraina și Israel și despre sarcinile diferite ale rangerilor, în funcție de țara de origine.
Pentru contribuția la reușita acestui eveniment, ERF și ARR mulțumesc pentru ajutor și buna colaborare: Regiei Naționale a Pădurilor și administrațiilor parcurilor naționale și naturale implicate (Lunca Mureșului, Piatra Craiului, Gradiștea Muncelului – Cioclovina, Retezat), Rewilding Europe și WWF pentru prezentările făcute și pentru ghidajul in teren, Conservation Carpathia pentru împărtășirea experienței acumulate în Făgăraș și nu în ultimul rând, ANANP pentru că a fost, ca întotdeauna, alături de noi.
Mai multe informații despre întâlnire https://www.europeanrangers.org/learning-at-eye-level-romanian-rangers-share-rewilding-and-conflict-resolution-experience/