31 iulie, Ziua Internațională a Rangerilor
Ziua Internațională a Rangerilor se serbează din anul 2007, începând cu aniversarea a 15 ani de existență a Federației Internaționale a Rangerilor (FIR). Un număr de 63 de asociații ale rangerilor, membre ale FIR, promovează această zi prin organizarea de evenimente.
Această zi este prilej de comemorare a rangerilor morți sau răniți la datorie, dar și de celebrare a muncii depuse de rangeri pentru protejarea tezaurului natural și cultural al lumii.
Evenimente precum acesta, sunt o șansă în plus pentru ca rangerii să devină cunoscuți și în România ca o categorie profesională demnă de respect.
Haideți să urmăm îndemnul lui Sean Willmore, președintele FIR, și să păstrăm un moment de reculegere pentru cei 595 de rangeri care și-au pierdut viețile la datorie între 2009-2016.
Rangerii din România
Se estimează că pe glob există mai mult de 100.000 de rezervații, parcuri și arii protejate. Cel mai vechi parc național din lume este PN Yellowstone, înființat în martie 1872, cu 63 de ani înaintea înființării PN Retezat, primul parc national din România.
Deși primul ranger de parc din lume, Henry S. Yount, a fost angajat în 1880 în PN Yellowstone, în România această ocupație este nouă. Primii doi rangeri au fost angajați la o administrație de parc national abia 120 de ani mai târziu. Este vorba de Florin Hălăștăuan (Hombre) și Daniel Bal (Bibi), angajați în anul 2000 la Parcul Național Retezat. Florin este acum vicepreședinte al Federației Internaționale a Rangerilor, datorită implicării active și respectului de care se bucură în rândul rangerilor de pretutindeni.
In România există la ora actuală 13 parcuri naționale, 13 parcuri naturale, 2 Geoparcuri, Rezervația Biosferei Delta Dunarii, 381 de situri Natura 2000 si peste 1.000 de alte arii protejate de dimensiuni mai mici, toate acestea cumulând peste 18% din teritoriul țării.
În aceste arii protejate sunt sunt angajați în jur de 200 de rangeri. Mult prea puțini față de necesar.
Rangerul este persoana care se ocupa, in principal, de asigurarea conservarii si protejarii patrimoniului natural, cultural si istoric situat in ariile protejate. Desfasoara activitati de ghidaj si supravegherea activitatii turistilor, realizeaza interventii si amenajari necesare activitatii de turism in aria respectiva. Rangerul colaboreaza cu localnicii din zona, cu cercetatori, fomatiuni salvamont si salvaspeo, operatori turistici. El raspunde de aplicarea legilor si regulamentelor in ariile protejate, de asigurarea securitatii turistilor. Organizarea unor activitati educative in centrele de vizitare sau pe teren reprezinta componente obligatorii ale activitatii lor.
Prin calitatea de ranger se intelege persoana nominalizata in stadiul actual, in Romania, ca gardian ecologic, custode sau agent de teren si care indeplineste servicii asociate cu munca de ranger.
#